Blog - przepisy

Wyświetlono rezultaty 1-10 z 10.

Zakisiłem ogóra!

08-07-2010 21:58
16
Komentarze: 33
W działach: blog, przepisy
Zakisiłem ogóra!
Z góry przepraszam, że nic o pornograficznych dokonaniach nie będzie. Kto dał się złapać na tanią sztuczkę, ten wuwuzela i może nie czytać dalej, chyba, że chce poznać moje kolejne wspaniałe dokonania w dziedzinie kulinarnej. Wiedziony przykładem idącym zewsząd, postanowiłem naszykować sobie mój ukochany letni pokarm - czyli cudowne i wspaniałe ogórki małosolne. Nie przepadam za żywymi ogórkami, są takie nijakie. Nie jestem również specjalnym miłośnikiem konserwowych korniszonków - zbyt octowe na moje delikatne podniebienie, wypalone przez potężne ilości chrzanu, imbiru, pieprzu, curry, chil...

Marchewkowy Potwór - akt 1, scena 1

17-11-2009 20:41
16
Komentarze: 13
W działach: przepisy, blog
Marchewkowy Potwór - akt 1, scena 1
Flo, rybki. Z poczuciem dumy z samego siebie oraz satysfakcją z dobrze spełnionej pracy zakończyłem dzisiejszy dzień aktywności parazawodowej. W nagrodę za tak owocną pracę postanowiłem upiec sobie ciasto. Dość dodać, że od jakiegoś czasu chodzi za mną amerykański marchewkowiec - i wszystko staje się jasne. Do zbudowania tej maszyny zagłady użyłem: - 3 szklanek startej, odciśniętej marchwi, - 3 jaj, - 3 szklanek mąki, - 3 półszklanek cukru, - 3 łyżeczek sody, - pół szklanki oleju, - łyżeczki soli, - łyżeczki cynamonu, - łyżeczki chili (tak, chili), - puszki ananasów, Wszystko pakuje...

Pod Wawelem - Kompania Kuflowa

01-06-2007 21:37
0
Komentarze: 25
W działach: przepisy
Pod Wawelem - Kompania Kuflowa
Flo ryby.Dawno mnie tu nie było. I co się dzieje? Pe-i-esy wycinają kawałki małym Brytyjczykom, el-pe-ery gnębią różnorakie istotki za noszenie czerwonych torebek, pe-owce wróciły by udręczonej ojczyzny bronić a Borejko pisze notkę z sensem.A ja co?A ja wziąłem E. pod pachę* i udałem się do Hotelu Royal na św. Gertrudy 26-29, gdzie mieści się zupełnie nowa i chrupiąca restauracja "Pod Wawelem - Kompania Kuflowa". I tu krótka dygresyjka. Jak niektórym wiadomo, od pewnego czasu obracam się w szeroko pojętej branży hotelarsko-turystyczno-gastronomicznej, pełniąc odpowiedzialną funkcję tego i oweg...

Tanie Party (może być ogrodowe)

11-04-2007 16:02
0
Komentarze: 16
W działach: przepisy
Tanie Party (może być ogrodowe)
Bonjour, W związku z faktem, że obrzydliwie długo nie piszę notki kulinarnej a poświęconej tematyce przypraw oraz innych takich miłych rzeczy, pragnę poinformować, że i dziś o tym nie napiszę. Ha ha ha. Ależ mi się dowcip przez te świnięta wyostrzył... Będzie za to o czymś, co niezwykle przyjemne, miłe, sympatyczne i fajniaste - a mianowicie o podejmowaniu gości małym przyjątkiem, najchętniej w ogrodzie - albowiem czas po temu zaczyna się robić sprzyjający, aura takoż. Oczywiście, nie powiem Wam, moi mili czytelnicy, jak zaprosić gości, jak ich dobrać i usadzić. Kindersztu...

ostra notka o pieprzeniu

25-02-2007 14:10
0
Komentarze: 9
W działach: przepisy
ostra notka o pieprzeniu
Flo, ryby, Druga część podstawowego kursu gotowania pana lucka przed Wami. Jak obiecałem tydzień (buhahaha) temu, będzie ostro - i słowa dotrzymam. W dzisiejszym odcinku podywagujemy sobie odrobinę na temat noży i przypraw. Nóż jest prawdopodobnie trzecim narzędziem człowieka, zgodnie z regułą "do trzech razy sztuka". Pierwszy był zapewne tłuk pięściowy, rodzaj kamsztora, którym małpoludy z Atlantydy rozbijały sobie nawzajem głowy. Drugim, równie niesprytnym, wynalazkiem był patyczek. Patyczkiem wygrzebuje się różne rzeczy z ziemi, wyjada mrówki i miodek. A na końcu, trzeci w serii wynala...

Gotowanie jest łatwe.

11-02-2007 00:07
0
Komentarze: 22
W działach: przepisy
Flo, rybki. Od dawna się zapowiadam i jakoś ruszyć nie mogę z cyklem porad kulinarnych pana lucka. Niemniej jednak, na wszystko przychodzi czas i z radością obwieszczam, że gotowanie czas zacząć. Początki moich przygód z patelnią w tle giną w pomroce dziejów, wymykają się mojej pamięci i nie mają nawet materialnych dowodów w zakurzonych foto-kronikach zacnej rodziny Sabatów. Cóż poradzić, gdyby Einstein wiedział, że wymyśli słynne E=mc^2 pewnie nigdy nie wyrzuciłby swojego pierwszego zeszytu od fizyki ;) Ale, znów popadam w tok dygresyjny - a miało być rzeczowo i na temat. W pierwszym odc...

przedświąteczne porządki

20-12-2006 15:43
0
Komentarze: 8
W działach: przepisy
Okej. Nie lubię świąt. I co? Nie pasuje to komuś? Przestań czytać, oburz się i zerwij ze mną kontakty towarzyskie. Nie wierzę w boga, w narodziny boga żywego na ziemii, w choinkę, świętego Mikołaja i takie tam. Moje kiszki, moja franca. Ale. Święta nadchodzące to jeden z zabawniejszych kulinarnie okresów roku. Jak powszechnie wiadomo, jestem studentem (haha), żyjącym poza miejscem zameldowania w tak zwanym mieszkaniu studenckim. To, że płacę za nie średnią krajową prawie, to inna sprawa. I to, że dzielę mieszkanie z jednym tylko współlokatorem również nie umniejsza 'studenckości' tego miesz...

Staropolskie dania wegetariańskie*

08-09-2006 23:55
0
Komentarze: 4
W działach: przepisy
* - Proszę nie krztusić się ze śmiechu. Przed oczyma zdumionej publiki - Staropolskie dania wegetariańskie Jak wiadomo podstawą jarskiej kuchni od czasów pierwszych piastów były rzepa oraz rozmaite kasze. Oto kilka przykładów kreatywnego zastosowania tych dwu doskonałych produktów spożywczych. Jaja kładzione Wrzuć kaszę* do garnka i postaw na ogniu, niech się wypraży chwilę. Zalej warem z szabaśnika, dodaj soli, ugotuj na sypko. Weź jedno jabłko, posiekaj. Posiekaj dwie cebule, półgłówkę czosnku. Weź garść rozmiękłego w wodzie grochu. Na patelnię daj dwie łyżki masła i trochę kminku, s...

Powidła śliwkowe (staropolskie, a jakże!)

07-09-2006 19:49
0
Komentarze: 4
W działach: przepisy
Wrzesień, początek zimy*. Czas na przetwory. Lena siedzi w domu i smaży powidła. Nie wiem, jak robią to w Łodzi, ale wiem, jak ja robiłbym to lat temu trochę. Weź gar wielki, na dno nalej półkwaterkę wody. Postaw na ogniu, niech się nagrzeje. Wrzuć do płóciennego woreczka pół tuzina goździków, gotuj w garncu. Wyciągnij mieszek przed dodaniem śliwek. Weź śliwek węgierkowych obranych dziesięć albo i dwadzieścia funtów i wsyp do gara. Gotuj. Kiedy zacznie wrzeć, zsuń na płytę i duś na wolnym ogniu. Dodaj utartej skóry pomarańczowej z dwu pomarańczy, startej skórki z połówki cytryny i kielis...

Bigos staropolski

06-09-2006 12:59
0
Komentarze: 5
W działach: przepisy
Weź garniec kapusty kwaszonej, przepłucz i odciśnij. Wrzuć do gara, zalej odrobiną wody, gotuj bez przykrycia. Weź pół funta pieczeni wołowej, pół funta szynki, pół funta wieprzowiny gotowanej, pół funta wędzonki, funt żeberek wędzonych, pół funta skwarek, pół funta kiełbasy śląskiej pół funta kiełbasy jałowcowej. Pokroj wszystko w kostkę (prócz skwarek). Funt cebuli posiekaj i usmaż na czterech łyżkach smalcu gęsiego. Dodaj garść siekanych śliwek wędzonych, dwie garści borowików suszonych. Zalej kwaterką madery lub dobrego węgrzyna. Do woreczka płóciennego wrzuć gałązkę jałowca z...

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.