Tanie Party (może być ogrodowe)
W działach: przepisy | Odsłony: 139
Bonjour,
W związku z faktem, że obrzydliwie długo nie piszę notki kulinarnej a poświęconej tematyce przypraw oraz innych takich miłych rzeczy, pragnę poinformować, że i dziś o tym nie napiszę. Ha ha ha. Ależ mi się dowcip przez te świnięta wyostrzył...
Będzie za to o czymś, co niezwykle przyjemne, miłe, sympatyczne i fajniaste - a mianowicie o podejmowaniu gości małym przyjątkiem, najchętniej w ogrodzie - albowiem czas po temu zaczyna się robić sprzyjający, aura takoż.
Oczywiście, nie powiem Wam, moi mili czytelnicy, jak zaprosić gości, jak ich dobrać i usadzić. Kindersztubę imprezową, jak uważam, każdy powinien opanować w wieku lat czterech, kiedy to słodka Marysia albo miły Jaś zapraszali nas (przez rodzicow) na kinderbale pod znakiem cukierków z lukrecji, gumiżelków i szampana Piccolo.
Będzie prosto i użytecznie - otóż postanowiłem zaproponować nic innego, jak menu miłego spotkania na wolnym powietrzu. Jak wiadomo, dania na takie popołudniowe party nie powinny być ciężkie, mają mile współgrać z kwietniową bryzą, mierzwiącą owłosienie na głowie oraz nie tracić walorów estetyczno-smakowych w temperaturze zbyt niskiej na krótki rękawek nawet dla Brytyjczyka (13 stopni ciepła to dla wyspiarzy ciepły, niemal upalny, dzień).
Menu składa się z kilku przystawek, jednego dania udającego ciepły posiłek oraz deserów.
Przystawki:
Chleb z mąki pszennej i orzechów z ciepłą oliwą.
składniki: orzechy laskowe, włoskie, ziarna słonecznika, majeranek, kminek, sól, drożdże, otręby, mąka pszenna, woda.
mode d'emploi: mięsimy ciasto drożdżowe typowe-typowe, dajemy mu wyrosnąć w kwadrans, pieczemy - 1h 30m. Najlepiej w prodiżu, lecz da się i w piekarniku.
ekstra składniki: oliwy przygotowujemy na conajmniej 4 dni wprzódy. Do buteleczki wlewamy oliwę, dodajemy składniki smakowe: czosnek, pepperoncino diavolo, gałązka rozmarynu. Przed podaniem, każdą buteleczkę wstawiamy do gorącej wody a jak się zaciepli, przelewamy do miseczek, w których goście świeży chleb będą sobie ciapać i maczać.
Sałata z liści szpinaku włoskiego
składniki: Szpinak włoski (da się kupić, nie marudzić), truskawki, jajka na twardo
mode d'emploi: Na liście szpinaku rzucamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Do tego jajko na twardo w ósemki. Całość polać sosem vinegrette. Albo, jak kto gardzi octem tak jak ja - polać oliwą i ziołami posypać.
Ruccola z rodzynkami
składniki: ruccola, rodzynki i tarte parmeggiano (w płatki).
mode d'emploi: ruccolę rwiemy, jeśli duża, wsypujemy zaparzone rodzynki, posypujemy tartym parmezanem
Fenkuł
składniki: Bulwa kopru włoskiego w cienkie plastry pocięta, gorgonzola (parę deko), gruszka twarda w półplasterki.
mode d'emploi: Układamy naprzemiennie - plastry kopru i gruszki, posypujemy gorgonzolą i polewamy sosem vinegrette.
Kaczka faszerowana
składniki: kaczka lub dwie kaczki, bułka tarta, mnóstwo natki pietruszki, jaja kurze, wątróbka kurza.
mode d'emploi: kaczkę oskórujemy tak, aby nie naruszyć całości skóry, mięso dajemy do pieczenia. Po upieczeniu pozwalamy mu wystygnąć po czem mielimy, dodajemy mielonej wątróbki, bułki tartej, białko z jaj ubite na pianę - a potem pakujemy wszystko do skóry kaczki, zszywamy i pieczemy. Osoby graślawe, mamaje, kaleczniaki i kaciały mogą piec masę kaczkowo-farszową w foremce, bez sztuki pozyskiwania skóry, pakowania weń farszu oraz zaszywania. Po upieczeniu kroimy w plastry, podajemy na zimno z chrzanem, borówką, braunsausem lub czym kto lubi i do kaczki z pietruszką uzna za pasujące. Czas na podpowiedzi: kości nie mielimy i nie dodajemy ich do farszu.
Łosoś gotowany
składniki: le ryba - łosoś, warzywa (mogą być takie z tacki) mode d'emploi:
łososia (całego, z głową) gotujemy w towarzystwie warzyw, bądź też, jeśli kto ekstravagant, na parze z warzywnego wywaru, pozostawiamy do wystygnięcia, układamy na półmisku i dekorujemy majonezem oraz ewentualnie warzywami z wywaru. Podajemy na zimno. Sztuczka - łososia należy wrzucić do gorącego wywaru. To raz. A potem gotować ostrożnie, nie kłębem - ryby są delikatne i często się w gotowaniu rozpadają. A nam zależy na całym rybolu.
Kotlety z piersi indyczej
składniki: pożądana ilość plastrów z indyczej piersi, 100 gram marsali, miodu pitnego bądź krupnika
mode d'emploi: mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, solone pieprzone smażymy na oliwie, dosmażamy, potem flambirujemy gran marsalą lub miodem pitnym bądź krupnikiem. Podawać na zimno lub gorąco z pieczywem lub bez.
Przepiórcze jaja a la Moskwicin
składniki: jaja przepiórcze, kawior
mode d'emploi: jaja ugotowamy na twardo, przekroimy na pół, opcjonalnie wybieramy żółtko, nakładamy kawioru.
Danie (powiedzmy) ciepłe:
Platzki kartoflane z plastrami marynowanego lub wędzonego łososia
składniki: ziemniaki, cebula (po włosku: cipolla), jaje kurze, łosoś wędzony bądź marynowany, chrzan, śmietana
mode d'emploi: smażymy placki z masy ziemniaczano-cebulowo-jajecznej, rozkładamy na półmisku gorące, na każdy kładziemy plaster łososia, dekorujemy chrzanem zmieszanym ze śmietaną.
Desery:
Pischinger
Wafle przekładamy kremem (nugatowym, kakaowym, custardowym lub toffi), zostawiamy na 3 dni.
Lody
Lody kupujemy w kilku smakach, podajemy mięszane w pucharkach, z dodatkiem sosów, owoców, wafelków, rureczek, wiórków z czekolady i innych wodotrysków.
Margarita
Kieliszek zanurzamy w soku z cytryny i soli, do środka wlewamy 50 ml. tequili, 25 ml. cointreau i 25 ml. soku z limonki oraz lód kruszony. Wołamy lucka.
Mam nadzieję, że Wasze garden-party będą udane i mile spędzone. To zawsze dobry pretekst do urządzenia potem miłej sesji lub całonocnej popijawy, połączonej z wybrykami chuligańskimi.
Aha - to nie jest menu na piknik oraz garden można swobodnie zastąpić balkonem.
A niedługo garden(balkon) party u mnie. Zaproszenia wysyłam pocztą do wybrańców.
Stay Jewish :)
l.
PS. GARDZĘ nowym edytorem i chcę stary.