» Blog » Bigos staropolski
06-09-2006 12:59

Bigos staropolski

W działach: przepisy | Odsłony: 4


Weź garniec kapusty kwaszonej, przepłucz i odciśnij. Wrzuć do gara, zalej odrobiną wody, gotuj bez przykrycia.
Weź pół funta pieczeni wołowej,
pół funta szynki,
pół funta wieprzowiny gotowanej,
pół funta wędzonki,
funt żeberek wędzonych,
pół funta skwarek,
pół funta kiełbasy śląskiej
pół funta kiełbasy jałowcowej.
Pokroj wszystko w kostkę (prócz skwarek).
Funt cebuli posiekaj i usmaż na czterech łyżkach smalcu gęsiego.
Dodaj garść siekanych śliwek wędzonych, dwie garści borowików suszonych.
Zalej kwaterką madery lub dobrego węgrzyna.
Do woreczka płóciennego wrzuć gałązkę jałowca z jagodami, ziela angielskiego, dwa bobkowe listki. Wrzuć do garnka z bigosem i duś na małym ogniu najmniej cztery godziny. Potem odrzuć worek z ziołami, dodaj soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Gorący gar na dwór wynieś, jeśli zima, to niech się bigos zamrozi. Na drugi dzień duś bigos najmniej cztery godziny i znowu przemroź. Na trzeci dzień winien być najprzedniejszy.


---

Jak dawno mówiłem - jedyną formą bloga, jaką zniosę, jest blog kulinarny ;)
A że nudziłem się dziś w pracy...
A skąd bigos? No bo od czego zacząć, jak nie od króla wszystkich potraw?


luc.

(przepis bigos jest na licencji.. eee... Attribution-NonCommercial 2.0 Poland by Creative Commons.)




0
Nikt jeszcze nie poleca tej notki.
Poleć innym tę notkę

Komentarze


Zuhar
   
Ocena:
0
Ja się też w pracy nieco nudzę, a tu mi ktoś (czyt. lucek) na głodnego takie przepisy serwuje. No to przecież znęcanie się jest...
06-09-2006 13:13
starlift
    Łeeee
Ocena:
0
to ja wole big maca. :P
06-09-2006 13:13
Fungus
    Ktory garniec?
Ocena:
0
Ten 4 litry?
06-09-2006 13:22
Ausir
    Non-Commercial?
Ocena:
0
Czyli sprzedawać bigosu według tego przepisu nie można? :)
06-09-2006 13:37
lucek
   
Ocena:
0
Garniec czterolitrowy, nowopolski. Funt takoż.
I nie, nie można. Ale można dzielić się nim w ramach szerzenia kultury polskiej.
06-09-2006 14:37

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.

ZAMKNIJ
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.